Miód pomaga pacjentom z nowotworami

8 lipca 2006, 11:17

Zajmujący się terapią nowotworów Christie Hospital z Didsbury (Manchester) importuje z Nowej Zelandii miód manuka i po operacji leczy nim chorych. Jest to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego, nazywanego po maorysku manuką (Leptospermum scoparium). Przypisuje się mu silne właściwości antybiotyczne.



Robot jak pigułka

30 stycznia 2007, 10:40

Naukowcy pracują nad robotem wielkości tabletki, który przemieszczałby się po organizmie w poszukiwaniu raka. Urządzenie będzie w stanie przeprowadzić testy dotyczące guza we wnętrzu ciała i przesłać wyniki do komputera.


© Xenalicencja: Creative Commons

Nowotwór zmarznięty do kości

30 listopada 2007, 09:54

Powiedzenie zmarznięty na kość zyskało nowe znaczenie, po tym jak naukowcy poinformowali o sukcesach pewnego podejścia do leczenia nowotworów kości. Polega na ich wymrożeniu, bez konieczności uciekania się do morfiny czy radioterapii.


Zastrzyk na czerniaka

19 czerwca 2008, 09:47


Steve Jobs, sprawca całego zamieszania

Jobs przyznaje się do kłopotów zdrowotnych

5 stycznia 2009, 15:56

Steve Jobs, prezes Apple'a przyznał, że ma kłopoty ze zdrowiem. Podkreślił jednak, że nie chodzi tutaj o nawrót raka trzustki. Jobs poinformował o "nierównowadze hormonalnej", która powoduje u niego spadek wagi.


Nowotwory: zemsta ewolucji za inteligencję?

11 czerwca 2009, 18:52

Dlaczego ludzie zapadają na nowotwory częściej od szympansów? Dr John McDonald, pracownik uczelni Georgia Tech, twierdzi, że zwiększona podatność na choroby z tej grupy jest "efektem ubocznym" ewolucji naszych mózgów.


Nowotwór powstaje łatwiej niż sądzono

15 stycznia 2010, 17:41

Naukowcy z Yale University wykazali, że wystarczy pojedyncza mutacja w komórce, by doszło do rozwoju nowotworu. Dotychczas większość specjalistów sądziła, że musi nastąpić nagromadzenie mutacji.


Przełom w pracach nad szczepionką na raka

12 listopada 2010, 16:06

Szczepionki na raka, mimo dziesięcioleci badań, wciąż nie ma. Ale dzięki naukowcom z Cambridge wiemy już chociaż dlaczego - guzy nowotworowe potrafią wyhamować wszystkie groźne dla nich reakcje odpornościowe. Może uda się je wreszcie pozbawić tej broni?


Niebezpieczne czerwone mięso

14 marca 2012, 07:07

Specjaliści od lat alarmują, że nadmierne spożycie czerwonego mięsa przyczynia się do wielu chronicznych schorzeń. Z najnowszego numeru Archives of Internal Medicine dowiadujemy się, że spożywanie takiego mięsa wiąże się też z ryzykiem przedwczesnego zgonu.


Badania nad bąbelkami w napojach a leczenie nowotworów

22 sierpnia 2013, 21:07

To kwas, a nie bąbelki odpowiada za charakterystyczne pieczenie, które odczuwamy podczas picia napojów gazowanych. W napojach gazowanych, zarówno tam, gdzie gaz występuje naturalnie (np. w piwie), jak i tam, gdzie wprowadzany jest sztucznie, mamy do czynienia z dwutlenkiem węgla


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy